Marka: Mcusta Zanmai


Mcusta japoński nóż kuchenny ze stali damasceńskiej SANTOKU 180 mm


929.66839.90 zł

Kod: NM.YMB-2003D

Dostępność: 2szt.



Opis

Japoński nóż Santoku stanowi połączenie noża szefa kuchni z nożem typu tasak. Cechą charakterystyczną tego noża jest kształt ostrza. Krawędź tnąca jest całkowicie prosta, natomiast grzbiet w większej długości równoległy do ostrza, łączy się z nim łagodnym łukiem.
Możliwości noża Santoku:
✔ nóż specjalistyczny do siekania i szatkowania warzyw i owoców
✔ możliwość cięcia i krojenia mięsa bez kości
✔ możliwość krojenia metodą w przód i w tył (techniką od siebie i do siebie),
✔ możliwość stosowania metody wysokiego i niskiego krojenia (tzw. high, low cut),
✔ możliwość szatkowania, czyli krojenia z góry
✔ możliwość siekania - konstrukcja noża Santoku pozwala na ergonomiczne przesuwanie noża po desce zsynchronizowane z ruchem wsuwanych pod ostrze produktów

Noże Santoku wyróżniają się wyjątkowo dobrą ergonomią uchwytu i wygodą krojenia. Doświadczony kucharz jest w stanie przygotować bardzo złożony posiłek, używając wyłącznie noża Santoku. 

Kraj produkcji: Japonia

Producent: Mcusta Zanmai 

Typ noża: Japoński nóż Petty (odpowiednik europejskiego noża uniwersalnego)

Twardość HRC: 60

Ostrze: 33 warstwy damastu

Rdzeń: stal VG-10

Rękojeść: drewno Pakka

CZYSZCZENIE: Nie należy myć w zmywarce

WYMIARY
Długość ostrza: 180 mm

OSTRZE
Japoński nóż Santoku o długości ostrza 180 mm o konstrukcji full tang (rdzeń z jednego kawałka stali). Rdzeń noża został wykonany z najwyższej jakości stali węglowej VG10 charakteryzującej się doskonałymi właściwościami tnącymi oraz wyjątkową odpornością na rdzewienie, dzięki wysokiej zawartości węgla. Rdzeń pokryty został 33 warstwami damstu, dzięki czemu każdy z noży ma piękny i niepowtarzalny wzór. Zahartowany na ok. 60 HRC doskonale sprawdza się nie tylko jako profesjonalny nóż doświadczonego kucharza ale również do codziennego użytku.

RĘKOJEŚĆ

Dodatkowym atutem noża jest ekskluzywnie wyglądająca rękojeść, wykonana z drewna Pakka. Łączy w sobie nowoczesny wygląd i bardzo dobrą ergonomię uchwytu. Doskonale i pewnie leży w dłoni. Płaskie zakończenie rękojeści wpływa na jej użyteczność – bez problemu można nią rozgnieść przyprawy takie jak np. czosnek.

Drewno Pakka jest rodzajem wysokogatunkowej sklejki powstającej z kawałków różnego rodzaju drewna egzotycznego. Klei się je i prasuje pod dużym ciśnieniem. Powstaje w ten sposób bardzo dobry materiał do produkcji rękojeści do noży. Jest on bardzo twardy, nie wypacza się i nie absorbuje wody. Po wypolerowaniu uwidacznia się faktura różnych warstw drewna, podobnie jak na ostrzu stali damasceńskiej – połączenie tych dwóch materiałów zapewnia wyjątkowo funkcjonalne użytkowanie oraz oryginalny wygląd noża.

Jak dbać o ręcznie wykańczane noże kuchenne mistrza Marusho Kogyo?

Noże japońskie Mcusta Zanmai są wyjątkowo ostre i twarde, a zarazem kruche i delikatne, dlatego warto zapoznać się ze wskazówkami pielęgnacji tego luksusowego produktu.

1. Damasceńskich, japońskich noży nie należy myć w zmywarce do naczyń. Agresywne detergenty i gorąca woda pod dużym ciśnieniem mogą uszkodzić stal i rękojeść.

2. Po każdym użyciu noże należy umyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.

3. Nie należy pozostawiać na dłuższy czas nieumytych noży, w szczególności, gdy kroiło się nimi owoce. Kwasy owocowe mogą spowodować przebarwienie ostrza noży.

4. Ostrze japońskich noży z damastu należy co jakiś czas przetrzeć olejem jadalnym lub olejem ryżowym.

5. Noże najlepiej przechowywać w drewnianych blokach lub na listwach magnetycznych.

6. Nożami nie należy rąbać kości ani kroić innych bardzo twardych produktów (jak np. mrożonki). Pod żadnym pozorem nie należy otwierać nimi puszek.

7. Noże należy chronić przed upadkiem na twardą podłogę (płytki ceramiczne lub podłogę z kamienia). Wysoka twardość ostrza sprawia, że jest ono dość kruche i upadek na twardą powierzchnię może spowodować pęknięcie ostrza.

8. Japońskimi nożami należy kroić wyłącznie na drewnianych deskach i blokach, albo deskach wykonanych z tworzywa (polietylenu, polipropylenu).


OSTRZENIE
Ostrość noży zależy od tego, jak często są używane. Jeżeli wykorzystujemy je w domowej kuchni, wystarczające będzie ostrzenie raz na kilka miesięcy.

Noży ze stali damasceńskiej nie należy ostrzyć na tradycyjnych ostrzałkach kółkowych lub na prętach kucharskich. Do ostrzenia noży z damstu najlepiej wybrać specjalnie przystosowane do tego rodzaju stali ostrzałki ceramiczne, czyli tzw. japońskie kamienie wodne (japan wet stone). Najbardziej odpowiednie będą ostrzałki o gradacji 1000/3000 lub 1000/3500.

Jeżeli zależy nam na perfekcyjnym wykończeniu ostrzenia i uzyskaniu ekstremalnej ostrości możemy stosować na zakończenie ostrzenia kamienie o ziarnistości 4000 lub 8000 punktów.

Pamiętajmy jednak, że stosowanie kamieni o gradacji powyżej 4000 punktów zaleca się wyłącznie osobom, które doskonale władają profesjonalnymi nożami kuchennymi. Osobom, które nie mają doświadczenia w ostrzeniu noży zalecamy oddanie noża do ostrzenia w ręce specjalisty lub przynajmniej przećwiczenie ostrzenia na tańszym lub zużytym nożu.

RĘCZNE WYKONANIE
Nazwa MCUSTA pochodzi od słów Machined Custom (seryjna produkcja wykańczana ręcznie). W przeciwieństwie do większości noży produkowanych seryjnie, które są tłoczone matrycowo, każdy element noży MCUSTA jest wycinany laserowo, co zapewnia najwyższą precyzję i dopasowanie. Każdy nóż jest następnie ręcznie montowany oraz wykończony przez doświadczonego rzemieślnika. Ten proces tworzy wyjątkowy i doskonały nóż w rozsądnej cenie.

Noże Mcusta Zanmai to prawdziwe arcydzieła, zapewniające wyjątkową ostrość, wygodę w użytkowaniu i unikatowe wzornictwo, które zostało docenione przez najbardziej wymagających kucharzy na całym świecie. Przeznaczone są dla mistrzów kucharskich i wszystkich pasjonatów gotowania, którzy potrafią obchodzić się z precyzyjnie ostrą klingą.


MarkaMcusta Zanmai
MateriałStal damasceńska / Drewno Pakka
KolorChrom, Brąz
Kod produktuNM.YMB-2003D

Ocena klientów (Brak ocen dodaj pierwszą opinię)


Sklep homus.pl

tel. 22 747 10 65
sklep@homus.pl
Biuro: ul. Bruszewska 12
Warszawa

Copyright © 2009-2019 YokaHome.pl